Effektiva solskyddskläder för barnen

Solskyddskräm som ger skydd mot solens farliga UV-strålar är ett måste under våren och sommaren, även under molniga dagar. Solens strålar kan nämligen skada huden även om det inte är klart ute. Särskilt viktigt är det att skydda barnets ömtåliga hud mot UV-strålning. Barn har en känsligare hud än vuxna. Hudens skydd mot UV-strålar, pigmentet, är nämligen ännu inte färdigutvecklat.

Barn är dock inte särskilt förtjusta över att bli insmorda med solskyddskräm, särskilt inte när de så fort som möjligt vill ut i solen och springa omkring och leka. Särskilt besvärligt brukar appliceringen av solskyddskräm vara vid sol och bad på stranden. Man ska ju smörja in huden efter varje bad, vilket innebär att det blir mängder av avbrott i de roliga strandlekarna.

En lösning på problemet är att använda solskyddskläder. Dessa klädesplagg finns i många olika varianter, även om strandplaggen är de mest vanliga. Solskyddskläder är konstruerade så att tyget ger en mycket hög solskyddsfaktor. De flesta solskyddsplagg har en solskyddsfaktor på över 50 SPF. Att ett plagg har SPF 50 innebär att endast en av 50 UV-strålningsenheter går igenom tyget och träffar huden.

För små barn är så kallade heldräkter att föredra. Sådana solskyddskläder har kortare ben och ärmar och täcker därmed stora delar av kroppen. Samtidigt är de bekväma att bära och är inte i vägen när barnen leker. För lite äldre barn finns även badbyxor, fina baddräkter och bikiniplagg.

Det är också mycket viktigt att skydda huvudet från solens UV-strålar. Huvudet är ju den kroppsdel som är mest exponerad för solens strålar, oavsett man är på stranden eller leker någon annanstans. En solhatt är ett lämpligt klädesplagg för varma dagar. Dels skyddar solhattar mot värmen, och dels kan inte UV-strålarna tränga igenom tyget. Bland solhattarna är fiskarhatten kanske den mest populära varianten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>